Дії в разі загрози звільнення і допомога юриста


Рубрика:

Заплановане або спонтанне скорочення штату завжди подія неприємна. Особливо це стосується найманих працівників. І ось тут головне – не піддатися бурі емоцій і тверезо оцінити ситуацію, що склалася.

Існує ряд рекомендацій для людей, які опинилися в цій непростій ситуації.

Уважно читайте всі документи, які дають Вам на підпис, уточнюйте незрозумілі для Вас моменти. Не бійтеся попросити внести зміни в пункти, зміст яких викликає у вас сумнів або які передбачають подвійне тлумачення.

Це може бути, наприклад, посадова інструкція – обов’язковий кадровий документ. У ньому можуть бути вказані обов’язки, які не належать до вашої компетенції. Також часто таким документом є додаткова трудова угода. Неуважне ознайомлення з ними загрожує звинуваченням у неналежному виконанні дорученої роботи.

Ні в якому разі не ставте свій підпис на документах з незрозумілим вмістом або з двозначним змістом. Твердження, що це «всього лише формальність» не повинно ввести вас в оману. Краще заздалегідь порадитися з юристом по трудових спорах.

Всіма силами постарайтеся вирішити трудові розбіжності без звернення до суду. Залучіть до вирішення виниклої проблеми профспілку або зверніться до вищої керівної ланки компанії. В останні роки довела свою ефективність медіація із залученням незалежного фахівця із зовні.

Всі свої зауваження пов’язані з діями роботодавця, які викликають у Вас сумніви або незгоду обов’язково зафіксуйте письмово. Це можуть бути різні доповідні записки, звернення до керівників різного рівня, фіксування розмов на мобільний телефон, диктофон і т. д.

Аналіз існуючої судової практики з трудових спорів свідчить про те, що не менше 80% подібних позовів завершуються рішенням суду на користь найманих працівників. Таким чином їх відновлення на посаді цілком реальне.

Саме тому головною порадою особам з реальною загрозою звільнення або вже звільненим з місця роботи буде негайне звернення за допомогою до трудового адвоката. Він професійно представляє інтереси найманих працівників в суді, при подачі позовів, що стосуються незаконного звільнення, поновлення на посаді та інших випадках.